Sajtószoba

Hírek és közlemények részletesen

BNP Paribas Cardif: Jobban bíznak a magyar dolgozók a munkahelyük fennmaradásában, mint tavaly ősszel

BNP Paribas Cardif: Jobban bíznak a magyar dolgozók a munkahelyük fennmaradásában, mint tavaly ősszel

2023-11-07

A felmérésben megkérdezettek 2022 őszéhez képest optimistábban tekintenek az őket foglalkoztató cég jövőbeni piaci kilátásaira, ennek ellenére tavaly óta enyhén csökkent az általános bizalom azzal kapcsolatban, hogy egy esetleges állásvesztés esetén az érintettek mennyire könnyen találnának a képzettségüknek megfelelő új pozíciót. A kedvezőtlen reálgazdasági mutatók dacára a tavalyi és az azt megelőző év azonos időszakával összevetve nincs számottevő változás a hazai munkavállalók saját munkaerőpiaci helyzetükkel kapcsolatos megítélése kapcsán, derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.

Az idei harmadik negyedévben készült felmérésben a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 74 pontos értéket vett fel, amely a megelőző negyedévhez képest ugyan 1 pontos esést, de az előző évhez képest 1 pontos emelkedést jelent.

„A magyar munkavállalók mostani hangulata visszatükrözi az alacsony munkanélküliségi rátát, vagyis a kedvezőtlen gazdasági helyzet alapvetően továbbra sem befolyásolja a munkaerőpiaci folyamatokat” – mondta el a BNP Paribas Cardif Biztosító vezérigazgatója. Kiss Márk István szerint a munkavállalók bizalmi attitűdje stabilizálódni látszik az elmúlt negyedévek tendenciája alapján, még akkor is, ha ezek az értékek messze elmaradnak a COVID-járvány megelőző időszakához képest.

Az eredményekből kiderült, hogy a válaszadók negyedének (24%) a háztartása kevesebb, mint egy hónapot tudna átvészelni a fő kereső állásvesztése esetén, ami a tavalyi harmadik negyedévhez képest 7 százalékpontos emelkedést mutat. Emellett az előző év hasonló időszakához képest 26%-ról 33%-ra emelkedett azok aránya, akik legfeljebb 3 hónapot bírnának ki a fő kereső munkanélkülisége esetén, míg 20%-ról 18%-ra esett azok aránya, akik akár több mint egy évet is képesek lennének ilyen módon átvészelni.

Az interjúalanyok több mint egyharmada (34%-a) azt is elmondta, hogy valamilyen szinten aggódik amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti az állását, ami nem jelent érdemi változást az előző negyedévhez (35%) képest, ugyanakkor az előző év hasonló időszakához (39%) viszonyítva már érzékelhető a csökkenés.

A felmérés egyébként azt is vizsgálta, hogy az interjúalany milyen valószínűséggel kötne meg egy olyan típusú biztosítást, amely munkanélküliség esetén anyagilag kisegítené. Az eredmények alapján az év második negyedévéhez képest 5 százalékponttal emelkedett azok aránya, akik biztosan hajlandóak lennének egy ilyen biztosítás megkötésére: az így elért 33% ugyanakkor 4 százalékpontos csökkenést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

A felmérés szerint az előző negyedévhez képest 4 ponttal ugyan csökkent, de a megelőző évhez képest változatlan, 73 pontos értéket vett fel az a mutató, amely a munkavállalók azzal kapcsolatos attitűdjeit méri, hogy a jelenlegi pozíciójukat mennyire érzik biztosnak az adott cégen belül. Az erre vonatkozó részadatok szerint a válaszadók 54%-a azt gondolja, hogy az több mint 5 évig biztosan meg fog maradni, ami az előző év hasonló időszakához képest 1, az előző negyedévhez képest 2 pontos csökkenést mutat.

A fenti, kissé negatív tendenciának ugyanakkor ellentmond, hogy az előző évi adatokkal összevetve 4 ponttal emelkedett, az előző negyedévhez képest pedig változatlanul 85 pontot vett fel a munkavállalók mostani munkahelyük fennmaradásával kapcsolatos optimista percepciója. A részeredmények alapján az interjúalanyok 69%-a úgy vélte, hogy a cég, ahol dolgozik - függetlenül a saját pozíciójától - még több mint 5 évig biztosan megmarad. Az ezzel kapcsolatos percepció 2 százalékpontot esett az előző év hasonló időszakához képest. Némi aggodalomra adhat okot az is, hogy az előző negyedévhez képest változatlan szintet (62 pont), az előző év hasonló időszakához képest viszont 3 pontos esést ért el az a mutató, amely azt vizsgálja, hogy a munkavállalóknak mekkora bizalma van abban, hogy egy esetleges állásvesztés vagy felmondás esetén milyen könnyen találna a képzettségének megfelelő új állást.

TAGS: Sajtómegjelenés
  • Share