Sajtószoba

Hírek és közlemények részletesen

BNP Paribas Cardif: tovább erősödött a magyar munkavállalók optimizmusa

2021-12-14

Rekordmagas pontszámot ért el az esetleges új elhelyezkedés esélyével kapcsolatos percepció a hazai munkavállalók körében, emellett már nemcsak a tavaly őszi, de még a válságot megelőző időszakhoz képest is optimistábban tekintenek a jelenlegi állásuk, illetve munkahelyük stabilitására. A derűlátást némileg árnyalja, hogy érzékelhetően megnőtt azok aránya, akik ugyanannyi pénzért akár többet is dolgoznának, derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.

A lassan két éve tartó járvány negyedik hullámának megjelenése előtt készített felmérésben a munkaerő-piaci tendenciák kifejezetten optimizmusra adnak okot, így a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 73 pontos értéket vett fel 2021 szeptemberében, ami az előző és az azt megelőző év hasonló időszakához képest 4-4 pontos emelkedést jelent, ha pedig figyelmen kívül hagyjuk a munkavállalók jelenlegi állásuk megtartása iránt érzett motiváció korrigáló hatását, akkor egy fokozatosan stabilizálódó hangulat érzékelhető.

A negyedéves jelentésből kiderül, hogy a tavalyi adatokkal összevetve már jóval optimistábbak a mostani munkahelyük fennmaradásával kapcsolatban: a tavaly őszi 85 pont után idén szeptemberben már 90 pontot vett fel ez a részindex, ami jelentős javulásnak számít, bár a két évvel ezelőtti azonos negyedévben mért időszakhoz képest (94 pont) még elmarad.

Számottevő emelkedés volt tapasztalható annak megítélése kapcsán is, hogy az adott válaszadó milyen hosszú időszakra látja biztosnak a pozícióját a jelenlegi munkahelyén: az egy évvel ezelőtti 52%-ról 59%-ra emelkedett azok aránya, akik több mint öt évre látják biztosnak az állásukat, illetve 71%-ról 79%-ra ugrott azok aránya is, akik úgy gondolják, hogy legalább ennyi ideig fennmarad a cég, amelyben dolgoznak.

Rendkívül pozitív fejleménynek számít, hogy a munkavállalók korábban még sosem bíztak ennyire abban, hogy könnyen találnának maguknak új állást: a felmérésben regisztrált 63 pont az előző év azonos időszakában 59, 2019-ban pedig 54 pont volt.

A kutatásból az is kiderül, hogy az elmúlt negyedévekhez képest némileg emelkedett a jelenlegi munkahely megtartása iránt érzett motiváció is (59 pont), ugyanakkor az egy évvel ezelőtti értékhez képest (58 pont) nem tapasztalható érdemi változás. A 2019-ben regisztrált 36 ponthoz képest azonban még így is jelentős az emelkedés, ami ugyancsak azt a trendet támasztja alá, hogy a munkavállalók ugyan már kevésbé aggódnak amiatt, hogy a mostani munkahelyüket esetleg elveszíthetik, de az optimizmusuk még így is jelentősen elmarad a válság előtti időszakhoz képest. A munkavállalók motivációjára részletesebben is kitérő részeredmények egymásnak némileg ellentmondó trendeket tükröznek, ezért tűnhet úgy, hogy nem történt érdemi változás egy év alatt: az előző év azonos időszakához képest 41%-ról 48%-ra emelkedett azok aránya, akik ugyanannyi pénzért többet is dolgoznának, ugyanakkor 50-ről 46%-ra csökkent azoké, akik nehezebb munkát is hajlandóak lennének elvégezni ugyanennyi pénzért. Továbbá 70%-ról 68%-ra csökkent azok aránya is, akik hajlandóak lennének a jelenleginél messzebbre, akár fél órával is többet utazni a munkahelyükre, illetve 74%-ról 72%-re csökkent azok köre, akik hajlandóak lennének a saját költségükön is továbbképezni magukat.

A BNP Paribas Cardif Biztosító az ügyfeleknek egészségkárosodás, keresőképtelenség vagy munkanélküliség okozta jövedelemveszteség esetén anyagi segítséget nyújtó hitelfedezeti biztosításhoz kapcsolódó statisztikái ugyancsak növekedést mutatnak a 2021 harmadik negyedévében kifizetett összegben az előző év azonos időszakához képest. Ezt a növekedést elsősorban a megemelkedett haláleseti és rokkantsági kifizetések okozzák. Hasonlóan emelkedett az új kárbejelentések száma is, ami arra is utalhat, hogy a munkaerőpiac stabilizálódik, de a COVID-19 továbbra is negatívan érinti a háztartások pénzügyi helyzetét.

„Az őszi adatokból úgy tűnik, hogy a nyáron elindult pozitív irányú tendencia folytatódik és a korábbi stagnálás után a magyar munkavállalók továbbra is egyre optimistábbak a saját helyzetük megítélésével kapcsolatban” – mondta el Kiss Márk István. A BNP Paribas Cardif Biztosító vezérigazgatója ugyanakkor hozzátette: az emelkedő kárkifizetések trendje azt mutatja, hogy a magyar háztartások anyagi helyzete továbbra sem mondható stabilnak, ami alátámasztja a különböző jövedelempótló és hitelfedezeti biztosítások fontosságát.

A felmérésből továbbá kiderül, hogy a különböző demográfiai jellemzőket is figyelembe véve érdemi eltérések nem tapasztalhatóak sem a járvány előtti időszakhoz, sem pedig az előző év hasonló időszakához képest. Az iskolai végzettséget figyelembe véve a diplomások (76 pont) a legoptimistábbak, megelőzve az érettségivel és szakmunkásvégzettséggel rendelkező (72-73 pont) dolgozókat. A regionális eltéréseket tekintve a Nyugat – Magyarországon élők (75 pont) mind a Közép-, mind a Kelet-Magyarországon élőket (72-72 pont) megelőzik.  Életkori bontás alapján a 30-39 és a 40-49 év közöttiek voltak a legoptimistábbak (75-74 pont), utánuk következnek a 18-29 évesek és az 50-59 közöttiek (71-70 pont). A férfiak és nők között kézzelfogható eltérés tapasztalható a stabilitási index kapcsán: a nők körében 70, a férfiaknál 75 pontot mértek.

TAGS: Sajtómegjelenés